Buitendeuren (buitenschrijnwerk)

Buitendeuren in hout of in PVC ?

Hierover moet U natuurlijk zelf een beslissing nemen, maar bij Woodtexprojecten helpen we graag met het maken van uw keuze ...

Hout, PVC of aluminium ... het is een knoop die iedere bouwer of verbouwer moet doorhakken.

Bij Woodtexprojecten bieden we onze klanten enkel houten -& PVC ramen aan van een hoogwaardige kwaliteit.

Het is natuurlijk maar wat je mooi vindt, of het best bij de stijl van je nieuwbouw of bestaande woning past.

Welk materiaal en welke stijl ?

De materiaalkeuze van je buitenschrijnwerk hangt grotendeels samen met het uitzicht van je huis.

° Houten of PVC deuren kunnen zowel in een klassiek als in een zeer moderne woning perfect tot uiting komen.

° De keuze van een buitendeur is bijna altijd afhankelijk van het materiaal of de stijl van de buitenramen (nieuw of bestaande).

° Beide materialen zijn geschikt voor grote glasoppervlaktes. Je kan er grote volumes mee creëren die zware glaspartijen kunnen dragen, al heeft hout daar een streepje voor.

° Met PVC deuren zijn er dan weer meer mogelijkheden qua kleur en designs. Tegenwoordig zijn er zelfs PVC deuren die de aluminiumlook bijna perfect benaderen, en zal zeker ook daar een deel van de aluminium deurenmarkt overnemen. Hout & PVC zullen altijd een plaats behouden in de moderne of klassieke bouwstijlen, gezien de ontelbare mogelijkheden.

 

PVC ... de meesterimitator ...

Bij de vraag waarom een  PVC buitendeur keren steeds dezelfde argumenten terug :

° Sterke prijs - kwaliteitsverhoudingen

° Goede isolerende waardes

° Duurzaam & makkelijk in onderhoud

° Met zijn zeer degelijke houtimitaties trekt het zelfs somminge houtfans over de streep

° Met deze prachtige imitaties heb je zowel de "bijna" natuurlijke uitstraling als het makkelijke onderhoud samen. 

° Bij Woodtexprojecten bieden we onze klanten enkel kwaliteitsvolle PVC ramen van SCHÜCO

Materialenmix ...

Hout is duurder dan PVC, maar er is momenteel een combinatietendens aan het opduiken.

° We stellen vast dat bouwers & verbouwers een mix maken van verschillende materialen

° Zo zien we bijvoorbeeld steeds meer PVC-ramen in combinatie met een houten voordeur

° Op deze manier worden de contrasten tussen de verschillende materialen extra in de verf gezet, en het oogt zeer stijlvol

Houten inkomdeuren ... een natuurlijke welkom 

Houten buitendeuren & ramen dragen sterk bij tot het wooncomfort. Ze voelen altijd aangenaam warm aan en bezitten van nature een hoge isolatiewaarde. Hout isoleert doeltreffend tegen geluid, water & wind, en ... is ook brandveilig ! Met houten deuren heeft men de keuze uit bijna onuitputtelijke realisatiemogelijkheden.

 

° Iedere houtsoort heeft zijn eigen specifieke en technische eigenschappen.

° Aangezien hout een natuurlijk product is heeft elke deur, en bijhorende profielen, zijn eigen unieke tekening

° Bij Woodtexprojecten zijn volgende 6 houtsoorten beschikbaar voor houten buitendeuren : Meranti, Afzelia, Afromosia, Sipo, Grenen & Eik.

° Andere houtsoorten zijn eventueel mogelijk op aanvraag afhankelijk van de beschikbaarheid. 

Diverse mogelijkheden met houten buitendeuren ...

Alle buitendeuren worden steeds op maat gemaakt, maar er is een grenzeloze ruimte op gebied van creatieve mogelijkheden. Het resultaat is een unike buitenschrijnwerk naar de persoonlijke wensen van de eindklant, architect of ontwerper. Hout is uiterst bewerkbaar tot alle maten en vormen.

 

 

° Maatwerk volgens aangeleverd fotomateriaal of technische tekening is mogelijk

° Er zijn grote kozijnafmetingen mogelijk omwille van de hoge materiaalsterkte en stijfheid in verhouding tot het gewicht

° Woodtexprojecten werkt samen met een industriële schrijnwerkerij, en levert enkel hoogwaardige kwaliteit, maar voor echt ambachtelijk werk zoals het uitkappen van figuren moet U bij een ambachtelijke schrijnwerkerij zijn.

° Wij bieden een aantal reeksen die kunnen dienen als uw definitieve keuze, of als leidraad voor uw persoonlijk ontwerp.

° Alle profielen zoals dorpels, neuzen & makelaars kunnen onderling gecombineerd worden. Flexibiliteit is zeker mogelijk bij onze leverancier.

 

Spelen met kleuren ...

Ales het combineren van houtsoorten, reeksen, profileringen, afmetingen & vormen niet voldoende zou zijn, kan u nog altijd een persoonlijke touch aanbrengen door het keizen van een bepaalde afwerking en kleur.  Dit biedt een groot aantal mogelijkheden voor een uniek ontwerp.  Indien U bv. niet zou houden van de unieke tekening van hout, kan u deze natuurlijk ook altijd laten lakken.

Hout & wooncomfort ...

hout is van nature poreus en heeft hierdoor in vergelijking met andere materialen een lage thermische geleidbaarheid, of ... met ander woorden, hout heeft een hoge thermische weerstand en is dus een goede isolator. Condensatieproblemen en koudebruggen zijn hierdoor uitgesloten.

° Er is bijna geen temperatuursverschil tussen het houten oppervlak en zijn omgeving, en voelt daardoor steeds comfortabel aan.

° Door een natuurlijke geluidsabsorbtie kunnen in combinatie met daarop afgestemd glas, storende geluiden maximaal worden geëlimineerd. Zowel naar binnen als naar buiten toe.

° De Lambda-waarde drukt uit hoe hout de warmte geleid. Hoe lager de waarde , hoe beter het isoleert.

° In combinatie met superisolerend glas is het warmteverlies minimaal, en zo bespaart u veel meer energie dan bij andere materialen

° Daardoor worden er tegenwoording in energiewoningen of passiefwoningen zeer dikwijls isolerende houten buitendeuren of ramen (buitenschrijnwerk) gebruikt.

° Houten buitendeuren werken ook vochtregulerend door hun hygroscopische eigenschappen, die dan weer bijdragen aan een gezond binnenklimaat.

Veilig & onderhoudsvriendelijk ...

Houten deuren zijn zeer stevig, en bijgevolg ook inbraakveiliger dan andere materialen, al zijn er hier nog wel enkele mogelijkheden om bv. uw houten inkom of achterdeur extra veilig te maken.

° Al zou men dit op het eerste zicht niet verwachten ... hout, en dus ook houten deuren (Meranti, Afzelia, Afromosia enz.) , bezit uitstekende brandwerende eigenschappen.

° Hout verkoolt namerlijk eerst aan de oppervlakte waardoor het ontvlammen van de kern belet wordt. Deze laag werkt dus brandvertragend en beschermd het onderliggende hout zodat de deur gedurende langere tijd zijn sterkte kan behouden. Dit verklaart trouwens ook waarom bomen nog rechtop staan na een intensieve bosbrand.

 

° In tegenstelling tot wat soms verteld wordt, vergt houten buitenschrijnwerk niet veel extra werk indien het de juiste afwerking heeft gekregen.

° In veel gevallen blijft de door de fabrikant afgewerkte deur 8-10 jaar onderhoudsvrij, en beperkt het werk zich tot een jaarlijkse kleine controle (bv. invetten van rubberen dichtingen)

° Houten buitenschrijnwerk onbehandeld laten vergrijzen is geen goed idee aangezien het dan onvoldoende beschermd is, maar met een contructieve bescherming zoals een luifel of dakoversteek kan het eventueel wel.

 

° In sommige gevallen kan het wel zijn dat, aan de meest ongunstige kant van de woning, qua weersinvloeden hier en daar eventueel een plekje dient bijgewerkt te worden. 

° Vroeg of laat zal het herbewerken (bv.schilderen) van uw buitendeur wel eens moeten gebeuren, maar daarna bent u terug voor ettelijke jaren gerust.

° Deze onderhoudsbeurt biedt echter ook aangename mogelijkheden. Kleurtrends veranderen, en door het kiezen van een andere kleur, kan u het karakter van uw woning weer helemaal naar uw hand zetten.

° Nog een voordeel van houten deuren of ramen is dat ze relatief makkelijk bijgewerkt of hersteld kunnen worden bij beschadiging, in tegenstelling tot andere materialen.

° Goed onderhouden houten deuren of ramen kunnen generaties lang meegaan, en kunnen in de loop der jaren steeds aangepast worden aan de eisen van de bewoners.


© 2020 Woodtexprojecten - All rights reserved - Development by First Things