Aandacht:

GEEN AFSPRAKEN MOGELIJK IN DE TOONZAAL VAN 10/07/2020 TEM 31/07/2020

Tijdens het bouwverlof blijft de winkel van Woodtex wel gewoon open! 

Onderhoud van parket

Wanneer onderhoud ik mijn parket ?

De levensduur van uw parket kan aanzienlijk verlengd worden indien deze goed onderhoud wordt .  Het onderhouden en reinigen van uw parket is natuurlijk afhankelijk van de verschillende soorten afwerking. Zo zal u bijvoorbeeld bij een parket met een vernislaag minder onderhoud hebben dan bij een geoliede, gewaxte of geboende parket.

Een parket moet men gemiddeld één keer per jaar een onderhoud geven, al is dit ook afhankelijk van de gekozen afwerking. Een onderhoud doe je steeds best na een grondige reiniging. Door dit jaarlijkse onderhoud van uw parket zal de beschermlaag niet verslijten, en is hij steeds optimaal beschermd tegen vlekken en behoudt zijn uitzicht.

onderhoud parket - amerhout

Hoe moet ik mijn parket reinigen of kuisen ?

Parket moet regelmatig gekuist worden (liefst wekelijks), zoals iedere andere vloer. Dit kan gewoon met een beetje water en zeep, maar voor iedere afwerking bestaan er aparte reinigingsvoorschiften,  met telkens ook een bijhorend product , en kan tussendoor ook gewoon met de stofzuiger.  Het is wel aan te raden om voor het reinigen met zeep eerst uw vloer stofvrij te maken. Parket die afgewerkt werd met boenwas mag zeker niet gedweild worden aangezien dit de parket dof zal maken. Het is dus zeker aan te raden om eerst informatie in te winnen hoe uw parket mag gekuist worden alvorens er aan te beginnen.

onderhout parket - amerhout

Gebruik voor het kuisen van uw parket 2 emmers water en een dweil.  Voor  een volle emmer water gebruikt men  +/- 25cl kuisproduct (zeep).  De dweil mag niet volledig uitgewrongen worden zodat er bijna geen water meer inzit, maar mag zeker ook niet kletsnat zijn. Nadat je een deel van uw parket gedweild hebt moet je de dweil in de andere emmer water uitspoelen, en dit keer wel bijna droog uitwringen !  Je gaat met deze dweil dan onmiddellijk over het pas gekuiste gedeelte van de parket, zodat het overtollige water weggenomen wordt.

onderhout parket - amerhout

Deze werkwijze laat toe dat tussen het bevochtigen van de parket met zeepwater, en een tweede, bijna droge dweilbeurt, het eventuele vuil los kan komen uit de porIën. Hierdoor verkrijgt men een grondige reiniging.

Hardnekkige vlekken kan je best aanpakken met een keukensponsje .  Je kan hiervoor hetzelfde zeepwater gebruiken als voor het dweilen. Niet te lang en krachtig wrijven want anders kan je matte vlekken krijgen, maar met het wekelijkse reinigen zou dit geleidelijk vanzelf moeten verdwijnen.

Men moet steeds opletten dat er geen overtollig water op de parket of in de afgeschuinde kanten blijft staan. Dit kan aanleiding geven tot verkleuringen of insijpeling van water in de voegen waardoor uw parket kan uitzetten.

onderhoud parket - amerhout

Onderhoud van mijn parket …

Men mag het onderhoud van een parket zeker niet verwarren met het reinigen van parket . Reinigen of kuisen kan wekelijks tot maandelijks al naargelang nodig, terwijl onderhoud ongeveer jaarlijks mag gebeuren.

onderhout parket - amerhout

Onderhoud geoliede parket :  hiervoor gebruikt men een soort conditioner die efficiënte reiniging combineert met oliebehandellng van het hout. De olie dringt diep door in de poriën en vormt een matte beschermende laag.  Deze behandeling mag jaarlijks gebeuren, maar indien de vloer zeer intensief gebruikt wordt mag dit vaker. Het is ook niet nodig om de vloer een onderhoudsbeurt te geven op plaatsen waar niet over gelopen wordt, zoals bv. onder kasten.

Het onderhoud van een geoliede parket is kan op dezelfde wijze als het wekelijks of maandelijkse kuisen, enkel het gebruikte product is anders (olie conditioner ipv natuurzeep). Verder dient u exact dezelfde stoffen te gebruiken.  Ook hier dient de parket eerst stofvrij gemaakt te worden alvorens met het onderhoud te beginnen. Het is steeds best om in de lengterichting van de planken te dweilen. Laat de vloer na het onderhoud +/- 2 uur drogen alvorens opnieuw te belopen.

  • Kijk ook naar onze PDF-file over “Intensief reinigen & renovatie parket” voor het verwijderen van vlekken, of voor opschuren van parket

onderhout parket - amerhout

Onderhoud verniste parket :  hiervoor gebruikt men een watergedragen polish, die uw vloer een extra bescherming tegen slijtage en vocht geeft. Het oppervlak blijft mooi en langer glanzend. Voor aanvang moet men ervoor zorgen dat de parket stofvrij is.  Ook hier kan men gewoon de werkwijze van het reinigen volgen, maar dus met polish ipv zeep. Er bestaan ook producten die niet verdunt dienen te worden met water en die rechtstreeks op de vloer aangebracht kunnen worden, om dan gelijkmatig te verdelen met een mop of spons.

Het is wel aan te raden om tijdens het dweilen de dweil  of mop niet van de vloer op te lichten, aangezien luchtbellen een ongelijkmatige glans kunnen geven. Laat de vloer na het onderhoud +/- 2 tot 4 uur drogen alvorens opnieuw te gebruiken.

  • Kijk ook naar onze PDF-file over “Intensief reinigen & renovatie parket” voor het verwijderen van vlekken, of voor het opschuren van parket

onderhout parket - amerhout

Onderhoud hardwax parket :  hiervoor gebruikt met een vloeibare onderhoudswas voor het onderhoud en  opfrissen van uw vloer. Zorg ervoor dat de vloer voor de behandeling stofvrij is.

Breng met een zachte doek een dunne laag onderhoudswas aan op een droge en propere parket. Neem overtollig onderhoudswas weg met een ander doek, want indien er teveel wordt aangebracht zal dit een vette laag vormen. Laat de vloer een tijdje drogen na de behandeling alvorens terug te gebruiken.

*Kijk ook naar onze PDF-file over “Intensief reinigen & renovatie parket” voor verwijderen van vlekken, of voor opschuren van parket

onderhout parket - amerhout

Onderhoud geboende parket : een geboende parket ziet er natuurlijk mooi uit, en zal zelfs mooier worden met de jaren.  Deze vloer dient regematig schoongemaakt te worden met een stofzuiger of met een statische doek. Een geboende vloer mag niet met een natte dweil gekuist worden, aangezien dit de was dof maakt. Het onderhoud dient te gebeuren met een boenmachine, maar zoals ook bij hardwax mag je de boenwas er niet te dik opsmeren. Door het gewicht van de boenmachine  dringt deze was dieper door in het hout en krijgt men een prachtige patine. Voor deze vloeren bestaan niet veel onderhoudsproducten . Gewoon vloeibare boenwas, die met de nodige zorg aangebracht dient te worden, en meer heeft men hiervoor niet nodig.

Na het onderhoud van een geboende vloer dient met wel op te letten aangezien hij zeer glad zal zijn.

onderhout parket - amerhout

Enkele eenvoudige tips en voorzorgen om een parket te onderhouden :

Veeg of stofzuig regelmatig met een zachte borstel, want achtergebleven gruis of zand kan het oppervlak beschadigen.

Verwijder vlekken snel met een lichtvochtige zachte doek, want ingedroogde vlekken zijn moeilijker te verwijderen.

Gebruik nooit teveel water bij het dweilen (enkel een lichtvochtige dweil).

Maak nooit schoon met alleen zuiver water, maar gebruik altijd een beetje onderhoudsproduct wanneer dit aangeraden wordt voor uw type parket.

Gebruik bij voorkeur geen traditionele schoonmaakmiddelen.

Leg vloermatten bij buitendeuren

Plaats beige viltjes onder stoelen en tafelpoten (best geen gekleurde)

Vermijd beschadigde naaldhakken

Plaats een beschermende mat onder stoelen met wieltjes (bv.bureaustoel)

Plaats schaaltjes onder de bloempotten

Let op met openstaande ramen (een regenbui kan bij afwezigheid voor schade zorgen)

 

De levensduur van een goed onderhouden parket kan met 10-talle jaren verlengd worden …


© 2021 Woodtexprojecten - All rights reserved - Development by First Things