Aandacht:

GEEN AFSPRAKEN MOGELIJK IN DE TOONZAAL VAN 10/07/2020 TEM 31/07/2020

Tijdens het bouwverlof blijft de winkel van Woodtex wel gewoon open! 

Parket en vloerverwarming

Steeds meer mensen kiezen voor het comfort van vloerverwarming.

Ondanks de vele misverstanden is parket wel degelijk te combineren met vloerverwarming.

Er zijn natuurlijk wel een aantal factoren waarmee men rekening dient te houden.

Bij Woodtexprojecten kan U hiervoor terecht met al uw vragen.

parket & vloerverwarming - amerhout

Welke soorten parket op vloerverwarming ?

Zowel massief als samengestelde parketvloeren (massief parket, samengestelde parket, mozaïekparket, designparket, plankenvloer , lamellen parket op kant enz.)  kunnen op vloerverwarming geplaatst worden.

Deze parketten worden aangeraden tot een dikte van max. 20mm en een breedte van +/- 15cm. Dikkere massieve planken zorgen voor een rendementsverlies.  Bij parketten tot 20cm dikte is er enkel  sprake van een vertragingsfactor en niet van een verlies, maar doordat een vloerverwarming een constante temperatuur heeft, is die vertragingsfactor geen enkel probleem. Hoe breder de planken zijn, hoe groter de trekkracht van het hout.

Sommige houtsoorten zijn minder geschikt voor plaatsing op vloerverwarming, zoals bv. beuk, esdoorn, essen & kerselaar), en worden dan ook afgeraden.

parket & vloerverwarming - amerhout

Plaatsing van parket op vloerverwarming ...

De verwarmingsbuizen van de vloerverwarming moeten bedekt zijn met een chape van minstens 35mm. Het maximale vochtpercentage in de chape moet correct opgevolgd worden volgens de opgegeven normen (max.1% bij cement en 0.5% bij Anhydriet).

Van zodra de chape voldoende droog is kan de vloerverwarming aangezet worden. Deze mag ongeveer 14 dagen op een temperatuur gebracht worden die +/- half zo hoog is als de latere bedrijfstemperatuur (+/- 20° C in de buizen). Een 10-tal dagen voor de plaatsing moet de temperatuur dagelijks met 5°C verhoogt worden tot de temperatuur in de buizen van de vloerverwarming een 40 à 45°C bedraagt, wat overeenkomt met een oppervlakte temperatuur van 25 tot 28° Celsius. Deze temperatuur moet zeker 5 dagen aangehouden worden (ook in de zomer !).

Enkele dagen voor de plaatsing van de parket dient de oppervlakte temperatuur terug tot op +/- 18° Celsius gebracht worden. Tijdens de plaatsing mag de vloerverwarming afgezet worden, afhankelijk van de weersomstandigheden, maar de temperatuur moet binnen altijd minstens 15° Celsius zijn.

De plaatser mag, indien hij dit nodig acht, een hotspy (sensor) plaatsen onder de parket. Dit is een strip die onder de parketvloer geplaatst wordt om de temperatuur te meten. Indien er grote problemen zouden zijn met de vloer kan deze sensor gecontroleerd worden. Als er geen ongewone temperatuursverschillen worden vastgesteld,  dan deze  die door de leverancier werd bepaald, heeft u fabrieksgarantie op de parket.

Ongeveer 24  tot 48 uur na de plaatsing kan de temperatuur van de vloerverwarming geleidelijk terug omhoog gebracht worden.   We raden aan om de temperatuur alle dagen met 1 à 2°C te verhogen. 

 

parket & vloerverwarming - amerhout

Belangrijke weetjes bij parket op vloerverwarming ...

De oppervlakte temperatuur  van de vloer mag nooit hoger worden dan 28° Celsius. Voor de juiste afstelling van uw vloerverwarming contacteert u best uw chauffagist, zodat deze nooit warmer kan worden dan toegestaan.

Nooit grote temperatuurssprongen maken, zoals bv. na een lange afwezigheid of verlofperiode, maar steeds langzaam laten opwarmen. Hou ook rekening met de dag-& nachtinstellingen van uw thermostaat om schommelingen tot een minimum te beperken.

Het is aan te raden om vloerverwarming te gebruiken als basisverwarming, en te combineren met een conventionele verwarming om pieken op te vangen,  of voor snellere opwarming.

Het wordt afgeraden om tapijten te leggen over verwarmde parketvloeren aangezien de warmteafgifte hierdoor belemmerd wordt, en er zicht warmteophopingen kunnen voordoen waardoor uw parket kan beschadigd worden.

Alle soorten afwerkingen zijn mogelijk bij parket op vloerverwarming, maar onze voorkeur gaat uit naar geoliede parket. Vernis zou bij verkeerd gebruikte vloerverwarming (temperatuursverschillen op korte tijd) eventueel  kleine barstjes kunnen vertonen, al zal dit zeker niet altijd het geval zijn.

De luchtvochtigheid  moet steeds tussen 45 & 65% liggen. Het is dus raadzaam om een vochtigheidsmeter aan te schaffen om dit regelmatig te controleren. Zeker in de winterperiodes dient met dit op te volgen. Men kan hiervoor trouwens  handig gebruik maken van bevochtigingstoestellen.

Bij een te lage luchtvochtigheid droogt het hout uit, waardoor het krimpt en er zicht barstjes , of spleetjes tussen de planken kunnen vertonen. Dit is zeker geen teken van slechte parket of plaatsing, maar gewoon een heel natuurlijk verschijnsel waarmee met rekening dient te houden. Bij parket op vloerverwarming is er een combinatie van warmte & luchtvochtigheid,  en is dit verschijnsel bijna onvermijdelijk, maar het veroorzaakt verder geen hinder en zal zich normaal vanzelf terug herstellen.


© 2021 Woodtexprojecten - All rights reserved - Development by First Things