Aandacht:

Amerhout is gesloten sinds 9 juni 2018. Vanaf heden kan je voor 'vakkundig advies', de 'beste materialen' en een 'betrouwbare plaatsingsdienst' terecht bij ons nieuw concept woodtexprojecten.be . De toonzaal vind je terug op de eerste verdieping bij Woodtex (Boomsesteenweg 680 te Wilrijk). Daar bevinden zich ook de bureau's waar in alle rust uw projecten kunnen worden besproken en uitgetekend.
Bezoek de nieuwe website hier. 

Gevelbekleding

Een ander uitzicht en een hoger comfort ?

° Een nieuwbouwwoning of een verbouwing ? Een gevelbekleding zal steeds een meerwaarde betekenen voor uw woning.

° Een gevelbekleding in hout of sidings ziet er niet alleen mooi uit, het comfort binnen in de woning zal hiermee ook verhoogt worden.

° Welke soort kiezen om uw gevel te bekleden ? 

° Kleur, uitzicht en prijs zijn uiteraard belangrijk, maar duurzaamheid geeft meestal toch de doorslag.

° Kom gerust langs met uw plannen zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken. 

Plaatsing gevelbekleding

Houten gevelbekleding moet minstens 15mm dik zijn, maar 18mm is ideaal. Voldoende ruimte achter de houten planken garandeert een goede ventilatie.

Zo droogt het hout sneller na regenweer, wat de levensduur zal verlengen. Met een waterwerend scherm voorkomt U vochtinfiltratie.

In contact met hout kunnen metalen schroeven corroderen. Gebruik daarom steeds roestvrije schroeven en nagels !

Welke houtsoorten

° Voor gevelbekleding zijn er veel houtsoorten beschikbaar.

° De duurzaamheidsklasse dient voldoende hoog te zijn (klasse I, II of III), maar toch kan het ook met minder duurzame soorten die vooraf behandeld werden.

° Houtsoorten : Padoek, cumaru, europese eik, ipé, iroko, merbau, wenge, jatoba, itauba, afzelia, western red ceder ... en vele andere minder gekende soorten.

 

° Minder duurzame soorten zoals vuren -& grenenhout kunnen ook gebruikt worden mits ze eerst een professionele behandeling gekregen hebben;

° Deze behandelingen verhogen de duurzaamheid en de vormstabiliteit

Natuurlijke vergrijzing of afwerking ?

° Een houten gevelbekleding afwerken of niet ? Dit is zeer persoonlijk en een kwestie van smaak.

° Onafgewerkt hout zal onder invloed van zon en regen natuurlijk vergrijzen (diverse grijstinten afhankelijk van houtsoort)

° Afwerken kan eventueel met een transparante beits of een dekkend afwerkingspoduct zoals bv.verf.

° Het vergrijzingsproces heeft geen enkele invloed op de duurzaamheid of de kwaliteiten van het hout

 

° Eénmaal het hout is vergrijst vraagt het geen verdere onderhoudsbehandelingen meer

° Vergrijzing tegengaan met een kleurloos product kan niet ! Indien U wil dat het hout zijn oorspronkelijke kleur behoudt moet U gekleurd afwerken.

 

Houtsoorten met hoge duurzaamheid

° Houtsoorten met een hoge duurzaamheid (klasse I & II) hebben eigenlijk geen extra bescherming nodig.

° Het hout zal steeds natuurlijk vergrijzen onder invloed van het klimaat, en krijgt meestal ook oppervlaktescheurtjes.

° Indien U deze onschadelijke scheurtjes wil proberen te vermijden, kan U het hout een beschermende behandeling geven met transparante en respirerende producten. Deze producten (C-2) zijn makkelijk aan te brengen in 2 of 3 lagen en bieden een extra bescherming.

° Opgelet ! Satijnvormende lazuren en beitsen geven het hout een film,  zijn niet respirerend (niet ademend), en kunnen de neiging geven tot afbladeren van de afwerkingslaag na verloop van tijd !

Houtsoorten met een gemiddelde duurzaamheid

° Ook houtsoorten met een gemiddelde duurzaamheid (klasse III) hebben in principe geen extra verduurzaming nodig. Toch kan eenzelfde lot (levering) soms minder duurzame planken bevatten, en daardoor is het misschien aangewezen om toch een afwerking te voorzien met een respirerend product (C-1).

° Hiermee behandelt U het hout doeltreffend tegen insecten en verblauwing.(aangetast hout door schimmels) 

Onderhoud van een houten gevelbekleding

° Onderhoud van een gevelbekleding die werd afgewerkt met extra producten (C-2) is sterk afhankelijk van de exposie.

° Een gevel die Zuid-West is geroriënteerd zal na ongeveer 3 tot 5 jaar aan een onderhoudsbeurt toe zijn, terwijl een gevel die naar het Oosten of Noord-Oosten gericht staat, pas na ongeveer 8 tot 10 jaar aan een onderhoud toe is.

° Het onderhoud beperkt zich wel tot het lichtjes schuren met fijne korrel (bv.korrel 200), gevolgd door het aanbrengen van 1 laag beschermend en voedend product (C-2)

Western Red Cedar als gevelbekleding

° Western Red Cedar koppelt een lage volumieke massa aan een hoge duurzaamheid, is makkelijk verwerkbaar, en dat maakt het uiterst geschikt voor buiten gerbruik of gevelbekleding.

° Cedar vereist geen extra behandeling, maar moet wel vrij zijn van niet-duurzaam spint.

° Onbehandeld vegrijst het hout onder invloed van licht, waarbij de kenmerkende kleurverschillen (van strogeel tot donkerbruin) langzaam vervagen.

° Cedar vraagt geen onderhoud en gaat tientalle jaren mee.

Verkleuring voorkomen ?

° Western Red Cedar is in zekere mate gevoelig voor lichtbruinachtige vlekvorming.

° Hoewel deze verkleuring op technisch vlak geen enkele invloed hebben, kunnen ze estetisch wel storend zijn.

° Volgende aandachtspunten, die voor alle gevelbekledingen van toepassing zijn, dient U zeker op te volgen. Al bieden zij spijtig genoeg ook geen garantie.

° Aandachtspunten : extra bescherming voorzien op de kopse kanten van het hout, voorzien voldoende ventilatieruimte achter de planken (min.2.5cm) + ook opening laten boven -& onderaan. 

 

Reinigen Cedar

° Staat de onbehandelde gevelbekleding bloot aan sterke luchtverontreiniging ? Dan wordt het hout donkergrijs tot lichtzwart i.p.v. mooi zilvergrijs !

° Dit zal zeer dikwijls het geval zijn in stedelijke gebieden, langs drukke wegen of in de buurt van zware industie.

° Reinigen kan met producten op basis van detergent en javel, of in hardnekkige gevallen met javelwater. 

° Vergeet zeker na het reinigen niet te spoelen met voldoende water om kleurverschillen te vermijden.

° Voor het verwijderen van lichtbruinachtige vlekken of kringvorming kan U ook een oplossing van 50% methylalcohol in het water gebruiken.

° Het verwijderen van zwarte vlekken rond bevestigingspunten kan ook door middel van een oxaalzuur-oplossing. Oxaalzuur is in kristalvorm (citroenzout) verkrijgbaar bij de apotheker. Los 100gr op in een liter water. Bestrijk de vlekken en laat een 10-tal minuten inwerken. Vervolgens grondig spoelen met water. (Wees steeds voorzichtig met oxaalzuur !) 

° Na behandeling kunnen de houtvezels overeind gaan staan. Om opnieuw een glad opp.te verkrijgen laat je het hout drogen om daarna lichtjes op te schuren.

° Cedar bevat een aantal inhoudstoffen die in water oplossen en corrosie van metalen veroorzaken. Kies daarom dakelementen uit roestvrij staal of gedesoxideerd koper van min.0.8mm dikte. Geef dakgoten ook voldoende heling en ruimte, zodat het water afkomstig van het koper zo weinig mogelijk in contact komt met het WR-Cedar.

Gevelbekleding met sidings

° Gevelbekleding met sidings zorgt eveneens voor een duurzame bescherming

° Bij Amerhout kan U terecht voor verschillende soorten sidings in diverse kleuren, materialen en designs

° Deze hoogwaardige decoratieve sidings verlenen elk gebouw een moderne of klassieke look, afhankelijk van uw keuze.

° Sidings zijn onderhoudsarm, 100% ecologisch (recycleerbaar) & hebben een ruim kleurenpallet

Amerhout wordt 'Woodtexprojecten' op zaterdag 23 juni.

Amerhout sluit op 9 juni en opent terug de deuren op het eerste verdiep bij Woodtex op zaterdag 23 juni onder de nieuwe naam 'Woodtexprojecten'.

Voor alle vragen en afhalingen kan u terecht bij Woodtex of op het nummer 03 287 87 05 of stuur een e-mail naar info@amerhout.be

Lees hier meer over de persoonlijke service die centraal staat bij 'Woodtexprojecten'.
Eén feit staat vast, voor ieder project gaan we tot het uiterste: de beste ondersteuning, met de beste materialen en professionele plaatsing die zorgt voor kwaliteit.


© 2018 Amerhout - All rights reserved - Development by First Things