Aandacht:

GEEN AFSPRAKEN MOGELIJK IN DE TOONZAAL VAN 10/07/2020 TEM 31/07/2020

Tijdens het bouwverlof blijft de winkel van Woodtex wel gewoon open! 

Lamellenparket op kant of Industriële parket

Lamel parket op kant of industriële parket bestaat uit blokken of matjes van een aantal (met tape of een netje) samengebonden lamellen in 100% massief hout. Deze lamellen bestaan in diverse afmetingen zoals bv. minilamel (+/-8x10x160mm), brede lamel (+/-14x14x220) & hoogkantlamel (+/- 22x8x160-240mm).

Bij Woodtexprojecten hebben we een groot aanbod lamelparket en geven we u hierover graag deskundig advies.

Waarom lamellen parket op kant of Industriële parket ...

Door de opbouw uit kleine massief houten stoken, is lamel op kant of industriële parket een zeer stabiele en uiterst sterke vloer. Dit soort parket werd in het verleden regelmatig gebruikt in fabriekshallen, musea, openbare gebouwen enz. Plaatsen die zeer intensief belopen worden. Tegenwoordig is deze parket zeer geliefd omwille van zijn opvallende en artisanale uitstraling. Uiterst geschikt als projectvloer, maar ook als designvloer in iedere woning. Aangezien het hier over massief hout gaat heeft dit ook de kenmerken van massief parket, voelt warm aan, is tijdloos, maar geeft een zeer unieke look. Lamellen parket op kant heeft dus ook een zeer lange levensduur.

Industriële parket - amerhout

Industriële parket of lamel op kant bestaat in vrijwel alle houtsoorten . Het kleurenpalet is vrijwel oneindig. Een rijk assortiment aan exotische houtsoorten wordt aangevuld met talrijke Europese houtsoorten, die op hun beurt nog afgewerkt kunnen worden naar wens. Hou er wel rekening mee dat sommige houtsoorten en bewerkingen na plaatsing, onder invloed van licht nog kunnen verkleuren, al is dit wel zeer beperkt.

 

Levering & plaatsing ...

Dit soort parketvloeren worden steeds onbehandeld geleverd en moeten na plaatsing verder afgewerkt worden. De plaatsing van deze parket is zeer arbeidsintensief. Aangezien de lamellen in matjes van parketstrookjes geleverd worden (die dus met tape of een netje bij elkaar gehouden worden), dient deze steeds rechtstreeks op een (vlakke !) chape verlijmd te worden. Deze parket kan trouwens ook met vloerverwarming gelegd worden, aangezien de parket na afwerking nog een dikte heeft van +/- 8mm. Bij vloerverwarming dient de dikte van de parket beperkt gehouden te worden wegens het thermisch isolerend effect.

Doordat de strookjes parket nooit allemaal even hoog komen, is het oppervlak na plaatsing heel onregelmatig. Na de verlijming op de chape moet deze parket nog enkele keren opgeschuurd te worden tot men een vlak oppervlakte krijgt. Na het opschuren blijven er meestal nog vele naden aanwezig tussen de lamellen . Met het opgevangen schuurstof wordt dan een soort pasta gemaakt, waarmee deze naden gevuld worden. Vervolgens dient het parket opnieuw geschuurd te worden. Van zodra dit het gewenste resultaat geeft, dienen er tenslotte nog 2 afwerklagen met olie of vernis opgezet te worden.

Zoals ook bij andere vloeren kan je deze parket best op geregelde tijdstippen onderhouden (zie rubriek onderhoud parket). Ook hier zijn de producten die je hiervoor gebruikt afhankelijk van de houtsoort en/of de bewerking die bij aankoop werd gekozen. Bij Woodtexprojecten kan U hierover de nodige producten en info verkrijgen.

Soorten afwerking voor lamellen parket op kant of Industriële parket ...

Er bestaan verschillende soorten afwerkingen voor lamellen op kant of industriële parketten. De meest voorkomende zijn onderstaande :

*Olie … geeft de vloer een natuurlijke matte look. Oliën dringen diep in het hout en hebben een voedende werking. Olie vult de houtporiën zodat de vloer een soort van waterbestendigheid krijgt, waardoor water niet onmiddellijk zal doordringen. Olie blijft ook elastisch zodat bij het werken van het hout geen scheurtjes zullen ontstaan. Een geoliede parket is echter iets minder bestand tegen vlekken dan een geverniste parket. Toch houdt een regelmatig onderhoud met een voedend product de vloer in optimale staat en zal U hier vele jaren geniet van hebben.

* Vernis … geeft de vloer een matte, satijnen of hoogglanzend uitzicht. Vernis maakt de vloer heel slijtvast en is zelfs geschikt voor houten badkamer –of keukenvloeren. Met waterdragende vernissen behoudt u bovendien de natuurlijke houtkleur. Je mag deze parket dweilen met zuiver water en een scheutje polish. Een parket die behandeld werd met vernis vraagt iets minder onderhoud dan een bewerking met olie.

* Hardwax … behoudt de natuurlijke uitstraling van de vloer, en kan een kleurloos, mat of zijde mat effect geven aan een onafgewerkte vloer. Is tevens ook zeer slijtvast, water -& vuilafstotend. Men kan dit zelf aanbrengen op een onbewerkte parket of na het opschuren van een oude parket. Voelt gladder aan dan bv een geoliede vloer.

Industriële parket - amerhout


© 2021 Woodtexprojecten - All rights reserved - Development by First Things