Aandacht:

GEEN AFSPRAKEN MOGELIJK IN DE TOONZAAL VAN 10/07/2020 TEM 31/07/2020

Tijdens het bouwverlof blijft de winkel van Woodtex wel gewoon open! 

Massief Parket

Massief parket is een verzamelnaam voor verschillende hardhouten vloeren in massief hout en is tegenwoordig beschikbaar in vele houtsoorten zoals teak, notelaar, kerselaar, esdoorn, kastanje, merbau en zoveel meer, … terwijl dit vroeger bijna altijd uit massief eiken planken bestond.

Bij Woodtexprojecten hebt u een heel uitgebreid aanbod in massief parket. Onze professionele verkopers informeren je graag over alle mogelijke opties en vereisten voor massieve parket.

Plaatsing massief parket...

Massief parket bestaat uit één laag massief hout (6 tot 25mm dik) en is daardoor ook de beste in kwaliteit, maar tevens meestal de duurste ivm de arbeidsintensiteit bij plaatsing in vergelijking met andere soorten parket. Hij kan zowel op een ondervloer (onderparket) geplaatst worden, als rechtstreeks op de chape verlijmd. Dit is steeds afhankelijk van de situatie ter plekke en van welke soort parket er gekozen werd.

massief parket - amerhout

Voordelen van massieve parket.

Een voordeel van massieve parket tegenover samengestelde of fineerparket is de langere levensduur, aangezien deze enkel over een massieve toplaag beschikken. Massief parket kan makkelijk 50 tot 75 jaar meegaan, en zelf veel langer mits hij goed onderhouden werd. Indien er zich in de loop der jaren beschadigingen zouden voordoen op de parket , is deze vrij eenvoudig te renoveren en/of op te schuren, en inoliën of vernissen indien nodig. Massief parket, maar ook parket in het algemeen biedt trouwens ook een zeer goede isolatie aan jouw vloer, en voelt aangenaam en natuurlijk aan.

Onderhoud en soorten afwerking parket  

Net zoals bij alle vloeren kan je de parketvloer best op geregelde tijdstippen onderhouden (zie bijlage onderhoud parket). Welke producten je hiervoor best gebruikt is afhankelijk van de parket en/of houtsoort die werd gekozen. Bij Woodtexprojecten helpen onze verkopers U graag verder ivm alle nodige info en/of producten die je hiervoor kan gebruiken.

 

Er bestaan verschillende soorten afwerkingen voor parketten. De meest voorkomende zijn onderstaande:

  • Olie geeft de vloer een natuurlijke matte look. Oliën dringen diep in het hout en hebben een voedende werking. Olie vult de houtporiën zodat de vloer een soort van waterbestendigheid krijgt, waardoor water niet onmiddellijk zal doordringen. Olie blijft ook elastisch zodat bij het werken van het hout geen scheurtjes zullen ontstaan. Een geoliede parket is echter iets minder bestand tegen vlekken dan een geverniste parket. Toch houdt een regelmatig onderhoud met een voedend product de vloer in optimale staat en zal U hier vele jaren geniet van hebben.

  • Vernis geeft de vloer een matte, satijnen of hoogglanzend uitzicht. Vernis maakt de vloer heel slijtvast en is zelfs geschikt voor houten badkamer –of keukenvloeren. Met waterdragende vernissen behoudt u bovendien de natuurlijke houtkleur. Je mag deze parket dweilen met zuiver water en een scheutje polish.

  • Hardwax behoudt de natuurlijke uitstraling van de vloer, en kan een kleurloos, mat of zijde mat effect geven aan een onafgewerkte vloer. Is tevens ook zeer slijtvast, water -& vuilafstotend. Men kan dit zelf aanbrengen op een onbewerkte parket of na het opschuren van een oude parket. Voelt gladder aan dan bv een geoliede vloer.

  • Boenwas geeft de vloer een satijnen of glanzend uitzicht. Nadeel is dat boenwas zeker niet zo slijtvast is als olie of vernis. Daarom is deze afwerking ook veel gevoeliger voor beschadiging en vlekken, en wordt daardoor dan ook veel minder gekozen. Natuurlijk boenwas ruikt heel aangenaam en wordt daarom ook meestal geplaatst in een slaapkamer. Deze afwerking vereist een regelmatig onderhoud met vloeibare was om uw vloer in optimale conditie te houden.

Vochtigheid parket - Amerhout

Het gunstig effect van hout in je woning.

Hout in het algemeen, en dus ook parket heeft een gunstig effect op het binnenklimaat van uw woning. Diverse studie bevestigen dat het gezond wonen is in een omgeving met veel hout. Een houten vloer vormt een natuurlijke buffer en is een goede bijkomende isolatie.

Luchtvochtigheid is heel belangrijk voor een houten vloer en moet dus steeds tussen de 45% & 65% zijn. Aangezien dit ook de ideale comfortzone voor de mens is , kan dit op zich geen probleem vormen, maar het is toch aan te raden om hiermee rekening te houden. Is het klimaat vochtiger of drukkender, dan voelt dit niet alleen onaangenaam aan, maar schaadt ook onze gezondheid. Om dit ideale klimaat op peil te houden zijn er verschillende soorten luchtbevochtigers op de markt. U en Uw parket hebben er dus alle baat bij om ervoor te zorgen dat jullie steeds van een ideaal binnenklimaat kunnen genieten.

En … last but not least … hout is gewoon mooi !

Meer gedetailleerde info ivm plaatsing & onderhoud van parket kan je ook terug vinden op onze website

 


© 2021 Woodtexprojecten - All rights reserved - Development by First Things