Aandacht:

GEEN AFSPRAKEN MOGELIJK IN DE TOONZAAL VAN 10/07/2020 TEM 31/07/2020

Tijdens het bouwverlof blijft de winkel van Woodtex wel gewoon open! 

Mozaïek parket

Mozaïek parket is een gelaagd of massief parket met tand en groef verbinding dat toelaat om verschillende motieven te creëren. De meest gekende zijn : Visgraat, Hongaarse punt, Engels verband, dambord , parrallel, ladder en vlechtmotief. Elk design biedt diverse mogelijkheden.

Mozaiekparket is opgebouwd uit kleine stroken (meestal) massief parket van 6 tot 10mm dik, die in een bepaalde volgorde samengevoegd worden tot houten tegels of andere motieven. Tegenwoordig zijn deze parketten ook in grotere afmetingen verkrijgbaar zoals bv. grote visgraat (zie foto).

Plaatsing mozaïek parket ... 

Wordt meestal rechtstreeks op de chape verlijmd en is dus niet altijd nodig om een onderparket te voorzien. Plaatsing van mozaïek parket blijft een arbeidsintensief werkje, aangezien de verschillende motieven nauwkeurig samengevoegd moeten worden tot één mooi geheel.

Mozaiek parket kan geplaatst worden op vloerverwarming, maar dan wordt een afwerking met vernis wel afgeraden aangezien door de opwarming barstjes in het vernis zouden kunnen verschijnen. De temperatuurschommelingen blijven best beperkt (bv.van 15 graden naar 23 graden op korte tijd, maar dit is sowieso voor ieder parket op vloerverwarming van toepassing).

 

mozaïek parket - amerhout

Afwerkingen mozaïek parket.

Er bestaan verschillende soorten afwerkingen voor mozaïek parket. De meest voorkomende zijn onderstaande :

* Olie … geeft de vloer een natuurlijke matte look. Oliën dringen diep in het hout en hebben een voedende werking. Olie vult de houtporiën zodat de vloer een soort van waterbestendigheid krijgt, waardoor water niet onmiddellijk zal doordringen. Olie blijft ook elastisch zodat bij het werken van het hout geen scheurtjes zullen ontstaan. Een geoliede parket is echter iets minder bestand tegen vlekken dan een geverniste parket. Toch houdt een regelmatig onderhoud met een voedend product de vloer in optimale staat en zal U hier vele jaren geniet van hebben.

* Vernis … geeft de vloer een matte, satijnen of hoogglanzend uitzicht. Vernis maakt de vloer heel slijtvast en is zelfs geschikt voor houten badkamer –of keukenvloeren. Met waterdragende vernissen behoudt u bovendien de natuurlijke houtkleur. Je mag deze parket dweilen met zuiver water en een scheutje polish. Een parket die behandeld werd met vernis vraagt iets minder onderhoud dan een bewerking met olie. Niet aan te raden bij vloerverwarming !

* Hardwax … behoudt de natuurlijke uitstraling van de vloer, en kan een kleurloos, mat of zijde mat effect geven aan een onafgewerkte vloer. Is tevens ook zeer slijtvast, water -& vuilafstotend. Men kan dit zelf aanbrengen op een onbewerkte parket of na het opschuren van een oude parket. Voelt gladder aan dan bv een geoliede vloer.

* Boewas … geeft de vloer een satijnen of glanzend uitzicht. Nadeel is dat boenwas zeker niet zo slijtvast is als olie of vernis. Daarom is deze afwerking ook veel gevoeliger voor beschadiging en vlekken, en wordt daardoor dan ook veel minder gekozen. Natuurlijk boenwas ruikt heel aangenaam en wordt daarom ook meestal geplaatst in een slaapkamer. Deze afwerking vereist een regelmatig onderhoud met vloeibare was om uw vloer in optimale conditie te houden.

De meeste mozaïekparket kan afgewerkt bij de klant geleverd of geplaatst, volgens de gekozen afwerking, maar dikwijls wordt deze vloer onafgewerkt geleverd en dient de klant of de plaatser zelf nog af te werken met één van bovenstaande producten.

Mozaiek parket - Amerhout

Luchtvochtigheid bij mozaïek parket.

Luchtvochtigheid is heel belangrijk voor een houten vloer, en dus ook voor mozaïek parket, en moet steeds tussen de 45% & 65% zijn. Aangezien dit ook de ideale comfortzone voor de mens is , kan dit op zich geen probleem vormen, maar het is toch aan te raden om hiermee rekening te houden. Is het klimaat vochtiger of drukkender, dan voelt dit niet alleen onaangenaam aan, maar schaadt ook onze gezondheid. Om dit ideale klimaat op peil te houden zijn er verschillende soorten luchtbevochtigers op de markt. U en Uw parket hebben er dus alle baat bij om ervoor te zorgen dat jullie steeds van een ideaal binnenklimaat kunnen genieten.


© 2021 Woodtexprojecten - All rights reserved - Development by First Things