Aandacht:

GEEN AFSPRAKEN MOGELIJK IN DE TOONZAAL VAN 10/07/2020 TEM 31/07/2020

Tijdens het bouwverlof blijft de winkel van Woodtex wel gewoon open! 

Plankenvloer

Plankenvloer of traditionele parket bestaat zoals massief parket uit volledig massieve houten planken. Door zijn zeer rustieke karakter en de brede planken, zijn plankenvloeren de laatste jaren populairder geworden. Het verschil met massief parket is dat de planken ruwer zijn, wat de slijtvastheid van de vloer, indien correct onderhouden, ten goede komt.

Plankenvloer is verkrijgbaar in tal van houtsoorten, afmetingen , stijlen en afwerkingen, maar worden dikwijls ruw en onafgewerkt geleverd, en dan moet de vloer na plaatsing nog geschuurd en afgewerkt worden. Plankenvloer gaat minstens een leven lang mee, mits correcte behandeling. Een plankenvloer vergt hierdoor wel veel aandacht en regelmatig onderhoud.

Verouderde plankenvloer...

Geeft uw interieur een unieke uitstraling. Echte oude plankenvloeren worden meestal uit kastelen of zeer oude treinen uitgebroken. Deze plankenvloer behoudt zijn lengte en breedte tijdens het uitbreken zodat het unieke karakter van een doorleefde vloer behouden blijft.

Men kan ook verouderde planken maken, en dit gebeurt door het verouderen van balken, meestal eik, die de vloer een doorleefde en belopen uitstraling geeft.

Plaatsing plankenvloer.

Net zoals bij parket, worden de delen ook bij plankenvloer verlijmd op een ondergrond, maar meestal worden deze vloeren geschroefd of genageld op een onderparket, of soort spaanderplaat. Soms worden ze ook geplaatst op keepers of onderbalken, en worden ze met lijm en nagels op de balken bevestigd. De nagels worden hierbij in de tand en groef verbinding geschoten zodat deze niet zichtbaar zijn.

Deze vloer kan eventueel zelfs zwevend geplaatst worden, maar dit willen we zeker niet aanraden. Een klein nadeel van deze parket is dat hij steeds voorzien moet zijn van een V-groef omdat de kopkanten van het parket niet altijd volledig vlak zijn.

Plankenvloeren zijn niet geschikt voor plaatsing met vloerverwarming!

Afmetingen plankenvloer.

Deze vloeren bestaan uit massief houten planken met een gemiddelde dikte van 20mm, maar zijn ook verkrijgbaar in ander diktes van 6 tot 22mm. De breedtes variëren meestal van tussen 12 & 24cm, maar ook hier zijn soms andere afmetingen verkrijgbaar. De randen van de plankenvloer, elk uniek in uiterlijk en kleurtint, zijn voorzien van tand & groef verbinding.

Soorten afwerkingen voor plankenvloeren.

Er bestaan verschillende soorten afwerkingen voor plankenvloeren. De meest voorkomende zijn onderstaande :

* Olie … geeft de vloer een natuurlijke matte look. Oliën dringen diep in het hout en hebben een voedende werking. Olie vult de houtporiën zodat de vloer een soort van waterbestendigheid krijgt, waardoor water niet onmiddellijk zal doordringen. Olie blijft ook elastisch zodat bij het werken van het hout geen scheurtjes zullen ontstaan. Een geoliede parket is echter iets minder bestand tegen vlekken dan een geverniste parket. Toch houdt een regelmatig onderhoud met een voedend product de vloer in optimale staat en zal U hier vele jaren geniet van hebben.

* Vernis … geeft de vloer een matte, satijnen of hoogglanzend uitzicht. Vernis maakt de vloer heel slijtvast en is zelfs geschikt voor houten badkamer –of keukenvloeren. Met waterdragende vernissen behoudt u bovendien de natuurlijke houtkleur. Je mag deze parket dweilen met zuiver water en een scheutje polish. Een parket die behandeld werd met vernis vraagt iets minder onderhoud dan een bewerking met olie.

* Hardwax … behoudt de natuurlijke uitstraling van de vloer, en kan een kleurloos, mat of zijde mat effect geven aan een onafgewerkte vloer. Is tevens ook zeer slijtvast, water -& vuilafstotend. Men kan dit zelf aanbrengen op een onbewerkte parket of na het opschuren van een oude parket. Voelt gladder aan dan bv een geoliede vloer.

* Boenwas … geeft de vloer een satijnen of glanzend uitzicht. Nadeel is dat boenwas zeker niet zo slijtvast is als olie of vernis. Daarom is deze afwerking ook veel gevoeliger voor beschadiging en vlekken, en wordt daardoor dan ook veel minder gekozen. Natuurlijk boenwas ruikt heel aangenaam en wordt daarom ook meestal geplaatst in een slaapkamer. Deze afwerking vereist een regelmatig onderhoud met vloeibare was om uw vloer in optimale conditie te houden.

De meeste plankenvloer kan afgewerkt bij de klant geleverd of geplaatst, volgens de gekozen afwerking, maar meestal wordt deze vloer onafgewerkt geleverd en dient de klant of de plaatser zelf nog af te werken met één van bovenstaande producten.

Luchtvochtigheid bij een plankenvloer.

Plankenvloer - Amerhout

Luchtvochtigheid is heel belangrijk voor een houten vloer, en dus ook voor plankenvloer, en moet steeds tussen de 45% & 65% zijn. Aangezien dit ook de ideale comfortzone voor de mens is , kan dit op zich geen probleem vormen, maar het is toch aan te raden om hiermee rekening te houden. Is het klimaat vochtiger of drukkender, dan voelt dit niet alleen onaangenaam aan, maar schaadt ook onze gezondheid. Om dit ideale klimaat op peil te houden zijn er verschillende soorten luchtbevochtigers op de markt. U en Uw parket hebben er dus alle baat bij om ervoor te zorgen dat jullie steeds van een ideaal binnenklimaat kunnen genieten.

Foto kasteelvloer


© 2021 Woodtexprojecten - All rights reserved - Development by First Things