Aandacht:

GEEN AFSPRAKEN MOGELIJK IN DE TOONZAAL VAN 10/07/2020 TEM 31/07/2020

Tijdens het bouwverlof blijft de winkel van Woodtex wel gewoon open! 

Samengestelde parket

Samengestelde parket bestaat meestal uit 3 lagen en is verkrijgbaar in verschillende diktes van 8 tot 20mm. De toplaag is 2,5 tot 6mm dik en bestaat uit massief parket. De middelste laag is ongeveer 8mm en bestaat uit MDF of HDF. De onderste laag is afhankelijk van de dikte van de toplaag, en een dikkere toplaag vereist ook een dikkere onderlaag die meestal opgebouwd is uit multiplex. Deze structuur van 3 lagen verhindert het krom trekken van de parketvloer. Dit komt omdat de haakse structuur van de verschillende lagen de natuurlijke werking onderling opvangt.

Indien U overweegt om een parketvloer aan te kopen, zullen onze verkopers U graag en vrijblijvend verder helpen met al uw vragen. Kom gerust een kijkje nemen in onze showroom met +/- 300 verschillende parketstalen.

    Krijg gratis stalen toegestuurd van Lamett!

Afwerking samengestelde parket.

Evenals bij massief parket bestaat samengestelde parket ook in vele verschillende houtsoorten en diverse afwerkingen. Maar ook hier kan men onafgewerkte parket verkrijgen die de klant of de plaatser nog moet bewerken na plaatsing. Een voordeel van samengestelde parket tegenover massief parket is dat deze makkelijker te plaatsen is. Samengesteld parket bestaat uit verschillende types, die ook elk hun eigen plaatsingsmethode vragen. Deze kan zowel zwevend geplaatst worden op een hiervoor geschikte ondervloer, maar ook rechtstreeks verlijmd op de chape.

Plaatsing samengestelde parket.

Zoals eerder vermeld bestaan er verschillende types of systemen om parket zwevend te plaatsen :

° Click-parket … kan vrij makkelijk geplaatst worden op een ondervloer, die bovenop de chape gelegd moet worden. Deze planken kan men gewoon in elkaar clicken (bv zoals Q-step laminaat). De latten worden onderling geassembleerd, waarbij iedere strook stevig op z’n plaats gehouden wordt door de andere (hier komt geen lijm aan te pas). Nadeel van dit systeem is dat de keuze momenteel nog vrij beperkt is.

° Tand & Groef … dit type parket dient zoals het woord zelf zegt met tand & groef verlijmd te worden. Iedere plank heeft een uitstekende rand en een gefreesde groef, waarmee de planken eigenlijk in elkaar geschoven worden, nadat deze eerst verlijmd werden in de groeven.

° Zwevende plaatsing is dus niet verlijmd op de vloer, en is dus makkelijk te demonteren of zonder de chape te beschadigen. Click-parket is zelfs verplaatsbaar en kan indien nodig op een andere plaats herplaatst worden.

Duurzaamheid en onderhoud samengestelde parket.

Samengestelde parket is misschien minder duurzaam dan massief parket, maar heeft toch ook een zeer lange levensduur , afhankelijk van de dikte van de toplaag en het goede onderhoud . Hoe dikker de toplaag, hoe meer hij in de loop der jaren opgeschuurd zou kunnen worden (indien nodig), om een nieuwe behandeling & nieuwe look te krijgen. Hierdoor kan men de levensduur zelfs met tientallen jaren verlengen. Indien er zicht beschadigingen zouden voordoen op uw parket kan deze dus ook opgeschuurd en opnieuw geolied of gevernist worden zonder al teveel problemen. Samengestelde parket biedt zoals massief parket ook een zeer goede isolatie aan de vloer, en voelt eveneens warm en natuurlijk aan.

Zoals ook bij andere vloeren kan je deze parket best op geregelde tijdstippen onderhouden (zie rubriek onderhoud parket). Ook hier zijn de producten die je hiervoor gebruikt afhankelijk van de houtsoort en/of de bewerking die bij aankoop werd gekozen. Bij Amerhout kan U hierover de nodige producten en info verkrijgen.

Afwerking en onderhoud samengestelde parket.

Er bestaan verschillende soorten afwerkingen voor samengestelde parketten. De meest voorkomende zijn onderstaande :

*Olie … geeft de vloer een natuurlijke matte look. Oliën dringen diep in het hout en hebben een voedende werking. Olie vult de houtporiën zodat de vloer een soort van waterbestendigheid krijgt, waardoor water niet onmiddellijk zal doordringen. Olie blijft ook elastisch zodat bij het werken van het hout geen scheurtjes zullen ontstaan. Een geoliede parket is echter iets minder bestand tegen vlekken dan een geverniste parket. Toch houdt een regelmatig onderhoud met een voedend product de vloer in optimale staat en zal U hier vele jaren geniet van hebben.

* Vernis … geeft de vloer een matte, satijnen of hoogglanzend uitzicht. Vernis maakt de vloer heel slijtvast en is zelfs geschikt voor houten badkamer –of keukenvloeren. Met waterdragende vernissen behoudt u bovendien de natuurlijke houtkleur. Je mag deze parket dweilen met zuiver water en een scheutje polish. Een parket die behandeld werd met vernis vraagt iets minder onderhoud dan een bewerking met olie.

* Hardwax … behoudt de natuurlijke uitstraling van de vloer, en kan een kleurloos, mat of zijde mat effect geven aan een onafgewerkte vloer. Is tevens ook zeer slijtvast, water -& vuilafstotend. Men kan dit zelf aanbrengen op een onbewerkte parket of na het opschuren van een oude parket. Voelt gladder aan dan bv een geoliede vloer.

* Boenwas … geeft de vloer een satijnen of glanzend uitzicht. Nadeel is dat boenwas zeker niet zo slijtvast is als olie of vernis. Daarom is deze afwerking ook veel gevoeliger voor beschadiging en vlekken, en wordt daardoor dan ook veel minder gekozen. Natuurlijk boenwas ruikt heel aangenaam en wordt daarom ook meestal geplaatst in een slaapkamer. Deze afwerking vereist een regelmatig onderhoud met vloeibare was om uw vloer in optimale conditie te houden.

De meeste parket wordt afgewerkt bij de klant geleverd of geplaatst, volgens de gekozen afwerking, maar men kan ook onafgewerkte parket verkrijgen die de klant of de plaatser dan zelf nog moet afwerken met één van bovenstaande producten.

 


© 2021 Woodtexprojecten - All rights reserved - Development by First Things